Lise Mentorluk Programı’nın temel amacı öğrencileri üniversiteye hazırlamaktır. Üniversiteye hazırlık sürecinde yaşadıkları ve yaşayabilecekleri sorunların üstesinden gelmelerine yardım etmek, bir hedef doğrultusunda çalışma sürecini ilerletmek ve geleceğe dair hayallerini nasıl bir hedefe dönüştürebileceğini ona göstermektir.
Hedef Seçimi, Motivasyon, Sınav Kaygısı gibi konularda mentorlerinden destek almasını sağlarken aynı zamanda sorularını sorup akademik destek alabilecekleri bir program olan Vizyon Mentor Lise Mentorluk Programı, öğrencileri yenilikçi bir tutumla üniversiteye hazırlıyor.
Görüşmeler, Bilim Üsküdar‘da gerçekleşmektedir. Öğrencinin tercihine göre online bir şekilde de ayarlanabilir. Saat ve gün mentor ve öğrencinin müsaitliğine göre ayarlanarak 2 saatlik dersler gerçekleştirilir. Mentorluk ve özel ders saati lise öğrencisinin ihtiyaçlarına göre ayarlanır. İlk aşamada 1 saat mentorluk, 1 saat özel ders şeklinde geçmektedir.
Lise öğrencisinin üniversiteye hazırlık sürecinde gidermesi gereken eksikliklere göre bir program oluşturulur. Her hafta yapılan ders çalışma programları ile öğrencinin gelişimi ve düzeni takip edilir. Bu takip ve görüşmeler sonucunda veliye haftalık ve aylık raporlar verilir.
Mentor ve öğrenci eşleşmesi benzerliklere ve ilgi alanlarına göre psikolog tarafından yapılır. Lise öğrencisinin olduğu alan, okumak istediği bölüm ve üniversiteler, ilgi alanları gibi bilgileri alınarak doğru bir eşleştirme sağlanır. Mentor; lise öğrencisinin istediği bölümde ya da üniversitede okuyan, hızlı değişen dünyada mesleğin ve üniversitenin imkanlarından bahsederek ona motivasyon sağlayabilecek biri olacaktır.
Jenerasyon farkının oluşması ile ortaya çıkan kuşak çatışmasına bir çözüm olarak gençleri, onlarla daha iyi anlayabilen üniversite öğrencileri ile buluşturuyoruz. Üniversite sınavına ve üniversiteye dair en güncel ve en yakın tecrübelere sahip olan üniversite gençlerinin kimler olduğunu öğrenmek için tıklayınız.
Mesleklerin ve üniversitenin imkanlarını, doğrudan tecrübe edinmiş mentorler aracılığı ile öğrenirler. Bunun haricinde Yaşam Çarkı, Pusula Çalışması gibi etkinlikler ile kendilerini tanıyarak hem şimdi hem de gelecek için hedefler koyma imkanı bulurlar. Kariyer Planlama 4 adımda ilerler:
Ortaokul Mentorluk Programı akademiyi ve sosyal gelişimi ele alan kapsamlı bir geleceğe hazırlama çalışmasıdır. Ortaokulda özellikle LGS’ye hazırlanmakta olan öğrencilerin sıklıkla yaşadıkları veyahut yaşayabilecekleri problemleri önceden tespit edilip çözümleri için çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmalar birebir olarak yürütülmekte ve akademik, sosyal ve psikolojik gelişimi temel alarak öğrenciyi geleceğe hazırlamaktadır.
Özellikle daha öğrencinin lise kavramının hayatını nasıl etkileyeceğinin farkındalığı oluşmadan onu bir sınavın içine atmanın ne kadar sorun teşkil eden bir durum olduğunun farkındayız. Ortaokul programında temel hedeflerimiz lise nedir, bana nasıl etkiler yaratır, ben neler kazanırım veya kaybederim gibi soruların öğrencide bir temele oturmasını sağlamak ve LGS sınavı ile geleceklerini en iyi şekilde yönlendirmeleri için çalışılır.
Ortaokul öğrencimiz haftanın belirlenen bir gününde mentor ile 2 saatlik görüşmeler yapar. Bu görüşmeler öğrencinin ihtiyacına göre düzenlenmektedir. Örneğin 8. sınıftaki bir öğrenci için ders ağırlıklı olurken 6. sınıf bir öğrenci de kişisel gelişim çalışmaları ön planda olacaktır.
Ortaokul mentorlerimiz son sınıf psikoloji öğrencileri ve psikologlardır. Öğrencilerin küçük yaşta karşılaştığı sınav ve başarıya ulaşma zorluğunu en sağlıklı şekilde atlatması ve lise dönemine geçişte adapte olabilmesi programın temel amacıdır.
Başarısızlık korkusu, çevre beklentisi yahut öğrencinin kendine dair beklentisi sınav kaygısında etkenlerdir. Bu kaygı, ortaokul öğrencisinin ders çalışma düzenini ve sınav anındaki başarısını doğrudan etkilemektedir.
Motivasyon, çalışmanın amacını kavrayamamak ya da sonuçların tatmin edici olmamasından ortaya çıkmaktadır. Çalışmada devamlılığın oluşması için motivasyon en önemli etkenlerdendir.
Sınav kaygısı ve motivasyon için yapılan psikoloji çalışmalarıyla öğrencinin ders başarısını artırmak hedeflenmektedir.
Öğrencinin ihtiyacına ve kendi yapısına göre, kişiye özel ders çalışma programları hazırlanır. Görüşmelerde ve görüşme dışında çalışma düzeni takip edilerek velisine haftalık ve aylık raporlar verilir.